Doel en Visie

In 2013 zijn wij de Mukkenstal gestart met het doel om kinderen het recht te geven in een groene omgeving met dieren op te groeien. Daarbij mogen kinderen veel buiten spelen, vies worden en zien en proeven waar hun eten vandaan komt. Hiermee willen wij kinderen op laten groeien tot zelfstandige en evenwichtige personen.

Belangrijke normen en waarden hierbij vinden wij kwaliteit en open communicatie zodat wij samen met ouders op een zo goed mogelijke manier dit bovenstaande doel kunnen bereiken.

Bij alle dagelijkse handelingen zijn wij bewust van het feit dat alle kinderen anders zijn en dat een kind goed is zoals hij/zij is.

Speel, Leer en Beleef

Speel:

Uw kind moet kind kunnen zijn en dus lekker kunnen spelen, dit kan in onze binnenruimte die groter is dan de GGD eist. Maar niets gaat boven het buiten spelen in de speelweide die ook groter is dan vereist. Kinderen krijgen veel bewegingsruimte en om dit goed te kunnen stimuleren zijn de beweegkriebels Mukkenstalbreed geïntroduceerd.

Leer:

Educatie is een ruim begrip. Wij willen kinderen een basis geven die vaak vergeten wordt, zoals weten waar de melk en eieren vandaan komen, hoe groeien aardbeien, bonen, komkommers? Hoe ga je met dieren om en welke zorg hebben ze nodig? Maar ook het leuk vinden om buiten te zijn in plaats van steeds binnen achter de computer of televisie te zitten zodat een kind beweegt en zich motorisch beter ontwikkelt en gezond blijft.

Beleef:

Het spelen en leren is bij ons een belevenis voor kinderen. Ze leren niet alleen uit boekjes welke dieren er op de boerderij voorkomen, ze kunnen het ook zien, ruiken en voelen. Ze zien de verschillende fasen waarin groente en fruit groeit en kunnen dit ook proeven.

Uit diverse onderzoeken* blijkt dat kinderen zich, in regelmatig contact met de natuur en natuurlijke elementen, gezonder en evenwichtiger kunnen ontwikkelen dan kinderen die opgroeien in een meer versteende omgeving. Zo blijkt dat:

  • Natuur zorgt voor herstel van stress en aandachtsmoeheid
  • Natuur stimuleert tot bewegen
  • Natuur vereenvoudigt het aangaan van sociale contacten
  • Natuur stimuleert een optimale ontwikkeling van kinderen
  • Natuur ondersteunt bij persoonlijke ontwikkeling en zingeving

*Drs. Laura Minderhoud